Naar aanleiding van mijn review over het programma ‘Perfect slapen in 7 stappen’ heb ik een paar verschillende slaapmaskers gekocht. Een van de adviezen in dat programma was om ervoor te zorgen dat je slaapkamer compleet donker is.

Omdat ik ook veel reis, kan ik daar niet altijd voor zorgen. Daarom leek het me goed om te wennen aan het slapen met een slaapmasker op. Ook als ik thuis ben.

En ik moet eerlijk zeggen: het heeft mijn slaap absoluut positief beïnvloedt. Wat is het heerlijk om niet ’s ochtends wakker te worden van het licht dat door de ramen komt, maar gewoon lekker te kunnen slapen tot mijn wekker app mij wakker maakt op het punt waarop ik al wakker aan het worden was.

En ik gok dat je ook op zoek bent naar een slaapmasker om rustiger, dieper en langer te slapen. Anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht gekomen.

Verschillende slaapmaskers

Op mijn zoektocht naar slaapmaskers ben ik eerst op zoek gegaan op Bol.com naar een slaapmasker. Maar boy oh boy, wat viel het tegen om daar een keuze te kunnen maken. Wat zijn er veel verschillende soorten slaapmaskers.

Dus toch maar eerst wat onderzoek gedaan, naar wat wel werkt en wat niet werkt en waar je op moet letten als je een slaapmasker koopt.

Waar moet een slaapmasker aan voldoen

Allereerst moet hij natuurlijk lekker comfortabel zitten. Je slaapt er immers mee en je wilt niet wakker worden van een masker dat je irriteert. Er is niets vervelenders dan dat en het schiet je doel natuurlijk ook volledig voorbij.

Daarnaast is het belangrijk dat je het elastiek kunt verstellen, zodat hij niet te strak, maar zeker ook niet te los zit. Er is niets vervelenders dan een slaapmasker die van je gezicht afglijdt wanneer je je omdraait. Of het wakker worden omdat het elastiek de bloedtoevoer naar je oren heeft afgekneld. Dat wil je echt niet.

En als laatste is het natuurlijk belangrijk dat er geen licht doorheen komt. Daar is het allemaal om begonnen. Er moet daarom iets van een uitsparing voor je neus in zitten, omdat dit het punt is waar het meeste licht achter je masker komt.

Het ideale slaapmasker

Met deze kenmerken in gedachten ben ik op zoek gegaan naar maskers op Bol.com. Omdat je ze niet kunt uitproberen voordat je koopt en het sowieso handig is om er meer dan 1 te hebben, heb ik een keuze gemaakt uit 4 maskers die allemaal verschillend waren, maar wel aan de minimale voorwaarden voldeden.

Dit zijn de slaapmaskers die ik gekocht heb:

1. Night-Night Luxe Slaapmasker Zwart – Oogmasker – Reismasker

Het eerste slaapmasker dat ik uitgezocht heb is het masker van Night-Night. Het kost € 14,99.

Night Night slaapmasker

Dit slaapmasker, of reismasker, heeft een speciale uitsparing voor de neus waardoor er minder licht achter je masker kan komen.

Night Night masker achterkant

Daarnaast heeft het aan de achterkant een kleine uitsparing, zodat het masker niet tegen je ogen aan komt. Je kunt je ogen dus ook gewoon openen als je het masker op hebt. (Niet dat je dan wat ziet, maar het kan wel. :-))

Het elastiek kun je op maat maken door middel van het klitteband aan beide uiteinden.

Bekijk op bol.com

Mijn bevindingen Night-Night slaapmasker

Dit masker voelt aan de binnenkant lekker zacht, waardoor het lekker zacht en aangenaam aanvoelt.

De uitsparing voor je ogen is net iets te klein om het masker niet te voelen als je je ogen open wilt doen, maar dat is niet storend. En laten we eerlijk wezen, slapen doe je tenslotte toch ook gewoon met je ogen dicht.

De uitsparing voor je neus is net iets te sterk voorgevormd, waardoor het niet helemaal goed om je neus sluit. Hierdoor komt er net iets te veel licht achter je masker.

Bekijk op bol.com

Het masker is wasbaar, wat wel zo prettig is voor de hygiëne. Je verlies behoorlijk wat vocht ’s nachts en dan is het prettig om hem in de wasmachine te kunnen doen.

Het elastiek is door middel van klitteband te verstellen, alleen zijn ze net te zuinig geweest met het aanbrengen van dat klitteband, waardoor de stukjes net te klein zijn om het masker strak genoeg om mijn hoofd te krijgen.

Hierdoor merk ik dat wanneer ik me omdraai in mijn slaap, dat het masker niet goed op zijn plaats blijft zitten en dus halverwege de nacht van mijn gezicht afglijdt.

Bekijk op bol.com

Prima slaapmasker

Dat is natuurlijk redelijk eenvoudig op te lossen door het elastiek zelf met een paar steekjes onder de naaimachine of met naald en draad vast te zetten op de gewenste stand. Als je dat doet, heb je er een prima slaapmasker aan.

2. Slaapmasker Voor Heerlijk Slapen Thuis of op Reizen. Slaapmasker voor vrije beweging van ogen.

Het tweede masker dat ik gekocht heb, werd geleverd door Betaalbarehoesjes.nl en heeft ook alle minimale voorwaarden.

slaapmasker betaalbarehoesjes

Het heeft een uitsparing voor zowel de ogen als de neus, verstelbare elastische bandjes en is zacht en comfortabel om te dragen.

Aan de achterkant heeft ook dit slaapmasker uitsparingen voor je ogen, zodat je gemakkelijk je ogen open kunt doen terwijl je het masker op hebt.

slaapmasker betaalbarehoesjes achterkant

Gelukkis is dit masker ook wasbaar.

Bekijk op bol.com

Mijn bevinding met het masker van betaalbarehoesjes.nl

Dit masker voelt ook lekker zacht en comfortabel. In tegenstelling tot het masker van Night-Night is de uitsparing voor je ogen bij dit masker wel groot genoeg om je ogen te kunnen openen zonder dat je het masker voelt.

Ook de neusuitsparing is wat flexibeler, waardoor hij net wat beter om je neus valt en minder licht doorlaat. Ook is dit masker iets dunner als de Night Night, wat net iets lekkerder aanvoelt, omdat ik veel op mijn zij slaap. Hierdoor lig je gedeeltelijk op je masker. En dan is het wel prettig als hij niet te dik is.

Bekijk op bol.com

Bij dit masker hebben ze ook bezuinigd op het klitteband, waardoor ook dit masker net niet strak genoeg afgesteld kan worden en daardoor tijdens je slaap verschuift. Ook hier zul je dus zelf even met een naald en draad aan de gang moeten om het masker goed te laten zitten.

Slaapmasker betaalbare hoesjes

Als je dat gedaan hebt, is dit een prima masker en het doet wat je wilt dat het doet. Het zorgt ervoor dat je lekker slaapt omdat het bijna volledig donker is. Zeker gezien de prijs van € 8,18.

Bekijk op bol.com

3. Traagschuim slaapmasker van AA Commerce

Het derde masker dat ik geprobeerd heb, is tevens ook de duurste van allemaal. Deze kost € 17,95.

traagschuim masker van AA commerce

Wanneer ik alle 4 de maskers bij elkaar leg, valt het me meteen op dat dit masker groter en dikker is dan de andere maskers. Ook heeft hij niet een echte uitsparing voor je neus. Er is wel een klein stukje minder traagschuim op de plek waar je neus komt te zitten.

Dit masker beschikt wel over een stuk klittenband, wat lang genoeg is om het elastiek ook echt verstelbaar te maken. Dat is al positief ten opzichte van de eerste slaapmaskers.

traagschuim klittenband

Van dit masker verwacht ik het meeste. Ik vermoed dat door het traagschuim dat hij heel comfortabel is en goed aansluit rondom mijn gezicht.

Er zit geen beschrijving bij, waardoor ik niet zeker weet of hij wasbaar is. Gezien het traagschuim vermoed ik van niet. Wat meteen wel een nadeel is, omdat bij veelvuldig gebruik het masker echt wel af en toe even gewassen moet worden.

Bekijk op bol.com

Mijn bevindingen van het traagschuim masker

Bij het opzetten van het masker voelde ik meteen dat het eigenlijk net iets te groot is en de uitsparing te klein. Hierdoor ontstaat er wat druk op de neus die onprettig aanvoelt.

Ik wilde hem graag uitproberen, zeker gezien mijn verwachtingen, dus heb ik me lekker genesteld op mijn kussen.

Bekijk op bol.com

Maar al snel voelde ik dat door de dikte en de grootte van het masker het masker iets naar boven schuift, waardoor de dikke rand van het schuim precies tegen mijn oog aan komt te zitten. Iets naar beneden schuiven is niet mogelijk, omdat de uitsparing voor de neus te klein is.

slaapmasker traagschuim achterkant

Ondanks dit toch iets oncomfortabele gevoel had ik goede hoop dat het koudschuim haar werk zou doen en zich zou vormen naar mijn gezicht, zodat het alsnog lekker gaat zitten.

Helaas…. Dat is niet gelukt. Dit slaapmasker heeft zeker niet bijgedragen aan een goede nachtrust.

Het is te dik, te groot en doordat de uitsparing voor de neus te klein is, voel je een druk op je neus. Door de grootte verschuift het masker naar boven op je ogen. Niet fijn dus. En dan heb ik het nog niet gehad over de hoeveelheid licht die door de slechte pasvorm achter het masker komt.

Ondanks dat dit het duurste slaapmasker was wat ik heb geprobeerd, is deze erg oncomfortabel en raad ik hem zeker niet aan. Dan kun je beter een van de goedkopere uit de door mij geteste maskers proberen. Die zijn echt fijner.

Bekijk op bol.com

4. Het merkloze slaapmasker

Na het duurste masker, wilde ik ook graag zo’n goedkope, dunne reismasker proberen. Je weet wel, zo een die je altijd standaard in je koffer hebt liggen, voor het geval dat…. Kosten: € 2,25 voor 2 stuks.

Merkloos slaapmasker

Dit slaapmasker heeft geen uitsparingen voor je ogen, maar wel voor je neus. Er is daarbij ook nog een stukje extra stof in gezet, zodat dit goed om je neus valt en er nauwelijks licht achter komt.

Er zitten 2 dunnere elastiekjes aan en beide zijn apart goed verstelbaar doordat ze niet met klittenband werken, maar met zo’n schuifsysteem. Het voordeel van de 2 bandjes, is dat je hem goed om je hoofd vast kunt zetten, zodat hij niet verschuift in je slaap.

merkloos masker met verstelbare elastiekjes

Aan de achterkant zit een stukje fluweelachtige stof om het comfortabel te maken.

Dit masker is goed uit te wassen. Wat heel prettig is, zeker als je hem vaak in de koffer meeneemt.

Bekijk op bol.com

Mijn bevindingen van het merkloze masker

Na alle ‘geavanceerde’ slaapmaskers geprobeerd te hebben met extra uitsparingen en vullingen, verwachtte ik dat deze wel wat tegen zou vallen.

Maar niets is minder waar. Tot mijn verbazing is dit masker bijzonder comfortabel, ook al heeft het geen uitsparingen om je ogen open te doen.Je voelt het masker heel lichtjes tegen je ogen aanzitten, maar dit is zeker niet hinderlijk.

merkloos slaapmasker achterkant

Doordat er extra stof rondom de neus zit, kun je dat zo plooien dat er nauwelijks licht achter het masker kan komen. Het fluweelachtige stof zorgt ervoor dat het heel zacht aanvoelt op je huid rondom je ogen.

Bekijk op bol.com

Doordat het masker zo dun is, voel je het bijna niet als je op je zij ligt. Dat maakt het inslapen en doorslapen een stuk gemakkelijker.

Door de 2 dunne elastiekjes kun je ervoor zorgen dat het masker goed blijft zitten in je slaap.

Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. En je kunt er meteen voor weinig geld meerdere bestellen, zodat je er altijd eentje bij je hebt.

Bekijk op bol.com

Conclusie: mijn favoriete slaapmasker

Na al het testen en alle maskers meerdere keren uitgeprobeerd te hebben, merk ik dat er toch 2 maskers zijn die ik het liefste gebruik.

Als eerste is dat het tweede masker dat ik gekocht heb van Betaalbarehoesjes.nl. Deze zit lekker en laat nauwelijks licht door. Nadat ik het elastiek even vastgezet had op de juiste maat, blijft het nu prima zitten.

Maar mijn echte favoriete slaapmasker, het masker dat ik toch iedere keer weer het liefste pak is ook meteen het goedkoopste en de meest eenvoudige. Het merkloze reismasker.

Bekijk op bol.com

Door de plooibare neusuitsparing, verstelbare elastiekjes en het zachte materiaal en de dunne uitvoering, slaapt deze gewoon het prettigst.

Dat hij ook nog eens het goedkoopste is van allemaal is mooi meegenomen.

Slaap jij ook met een slaapmasker en ben je erg tevreden over die van jou, laat het me hieronder in de commentaren weten. Vind het leuk om je ervaringen te horen.

Categorieën: Slapeloosheid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *