Slapeloosheid leidt tot veel klachten zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn en depressie. Niet iets wat je voor lief neemt. Een keer een nachtje slecht slapen is niet erg. Dat haal je wel weer in. Maar wanneer je bijna iedere dag moeite hebt om in slaap te komen of de hele nacht door te slapen dan gaat er toch iets mis.

En bijna 1 op de 5 mensen hebben slaapproblemen. Dat is echt heel veel. Zelf word ik regelmatig midden in de nacht wakker, zo rond een uur of half 4. Niet fijn, want tegen de tijd dat ik weer in slaap val, gaat mijn wekker. De rest van de dag ben ik minder productief en vecht ik tegen de slaap. Herkenbaar?

Tijd voor verandering

Heb jij ook last van slapeloosheid of problemen om in slaap te komen? Ik vermoed van wel, anders was je niet op deze blog terecht gekomen. Je wilt er waarschijnlijk nu echt een keer vanaf.

Er is veel over slaapproblemen te vinden op internet en ongetwijfeld heb je al veel geprobeerd en dat met wisselende resultaten. Je bent nog afhankelijk van slaappillen en wilt hier het liefste vandaag nog mee stoppen, maar je durft niet goed, omdat je bang bent dat je dan weer de hele nacht wakker ligt.

Ik heb het boek ‘Perfect Slapen in 7 stappen‘ gekocht, gelezen en uitgeprobeerd en hieronder vertel ik je wat ik ervan vind.

Slapeloosheid? Perfect slapen in 7 stappen

Een echt boek

Het eerste wat me opvalt aan dit boek, is dat je het niet alleen digitaal krijgt, zoals tegenwoordig bijna alle boeken. Maar je krijgt ook echt een fysiek exemplaar in je brievenbus. Dat vind ik heerlijk, want dan kan ik mijn aantekeningen er in kwijt, ezelsoren maken van pagina’s die ik nog een keer terug wil lezen en het leest gewoon veel prettiger.

Daar komt nog bij dat het ook een serieus boek is als je naar de omvang kijkt. Het telt 143 pagina’s en hiermee heb je dan ook meteen alle informatie die je overal los op internet vindt, in een boek bij elkaar. Mooier kun je het niet krijgen.

Hij heeft zijn slapeloosheid opgelost

In alle hoofdstukken en de manier waarop William schrijft, merk je dat hij echt weet waar hij het over heeft. Dat hij het ook zelf meegemaakt heeft en dat hij het allemaal doorleeft heeft, uitgeprobeerd heeft. En het is hem gelukt om zijn slapeloosheid op te lossen.

De 7 stappen

Dit boek van William van de Klaauw beschrijft 7 stappen om een einde te maken aan slaapproblemen en niet meer afhankelijk te zijn van slaappillen. Hij is zelf ervaringsdeskundige en kon maar moeilijk goede informatie vinden over hoe je eindelijk weer lekker kunt gaan slapen. Hij doet dat aan de hand van 7 stappen, waarin hij een ton aan informatie met je deelt. Dingen die je zeer waarschijnlijk nog nooit eerder op het internet gelezen hebt. Ik niet in ieder geval.

Slaapproblemen

Motivatie

Hoewel je zou denken dat het niet kunnen slapen genoeg motivatie is om een oplossing te zoeken, besteedt William aandacht aan waarom je dit doet, waarom je het boek leest. Motivatie is immers het belangrijkste om het vol te blijven houden. Zodra je verschil merkt, wordt automatisch je motivatie groter om door te gaan.

De menselijke geest is echter geneigd om heel snel te vergeten. Zodra je iets beter gaat slapen en je geen hoofdpijn meer hebt, of andere klachten die je had verdwijnen, dan kun je je al heel snel niet meer voorstellen dat je ze had. Daarom is het belangrijk om aan je motivatie te blijven werken.

Stap 1 – Herstel van het vertrouwen

Dit is misschien wel de meest confronterende stap uit het hele boek. In dit gedeelte moet je echt naar jezelf gaan kijken en wat je doet, wat je ritme is en wat je patronen zijn, maar vooral op een dieper niveau. Want waarom is het je tot nu toe nog niet gelukt om het op te lossen?

Hierin staan heel veel tips hoe je erachter komt hoe je naar je slaap kijkt en hoe je dat kunt omdraaien. Voor mij zijn dit misschien wel de meest krachtige tips en het is ook de basis waarom je doet wat je doet. Dus hier moet je echt meer aan de slag als je iets wilt veranderen.

Waar je slaapkamer niet voor bedoeld is

Je slaapkamer is niet bedoeld als werkkamer of meditatieruimte. Je slaapkamer is om te slapen. En deze is voor mij lastig, omdat ik het zo fijn vind om nog even in bed met de laptop op schoot even te werken….

Door andere dingen in je slaapkamer te doen dan slapen associeer je je slaapkamer met bijvoorbeeld werken en kom je dus niet automatisch tot ontspanning om in slaap te komen. Nog even iets voor mij om af te leren dus.

Stap 2 – Regelmaat en structuur

Een van de dingen waar William veel aandacht aan besteed is het zorgen voor regelmaat en structuur….. Net zoals je bij baby’s doet. Hoe komt het dat ik dat bij mijn kinderen wel deed, maar niet meer bij mezelf.

William geeft je een heel aantal tips om hiervoor te zorgen. Het mooiste hiervan vind ik dat veel van die tips vrij eenvoudig in je leven in te passen zijn.

Een van die goede tips is het gebruik van een app op je telefoon om je op je juiste tijd wakker te laten worden. Ik heb deze app meteen uitgeprobeerd en dat is echt heel gaaf! Deze app laat je zien hoe diep je de afgelopen nacht geslapen hebt en wanneer je weer wakker aan het worden was. Dit geeft zoveel inzicht in je slaappatroon.

Stap 3 – Maak optimaal gebruik van licht en duisternis

William legt precies uit waarom het zo belangrijk is om te slapen als het donker is en wakker wanneer het licht is en waarom dat patroon bij veel mensen zo verstoord is.

En uiteraard heeft hij weer veel tips hoe je daar mee om kunt gaan. Met een paar kleine aanpassingen maak je al snel een wereld van verschil.

Slapeloosheid licht en duisternis

Stap 4 -Kies voor een ‘slaapverwekkende’ levensstijl

En dat betekent echt niet dat je een saaie huismus moet worden om goed te slapen. Sterker nog, juist niet.

Zoals William beschrijft in het boek is het juist goed om als je wakker bent lekker actief te zijn en dingen te ondernemen. Dit is goed voor je lichaam en goed voor je geest. Door de processen in je lichaam, die hij uitgebreid uitlegt, raakt je lichaam aan het einde van de dag vermoeid zodat je sneller en gemakkelijker in slaap valt.

Stap 5 – Ontwikkel de slaaproutine die voor jou werkt

Dit is een belangrijk hoofdstuk. Wat je doet voordat je gaat slapen bepaalt of je snel in slaap valt en wat de kwaliteit van je slaap is.

Ik heb de proef op de som genomen en heb gekeken hoe snel ik in slaap viel na een avond tv kijken of na een avond een boek lezen…. Ik denk dat je de uitkomst wel kunt raden. Die tv is echt funest voor je nachtrust, terwijl ik er juist naar kijk op de momenten dat ik me even wil ontspannen…. Dat werkt dus niet.

Stap 6 – Val in slaap zonder angst

De grootste uitdaging voor mij in dit hoofdstuk was om te proberen niet meteen in mijn favoriete slaappositie te gaan liggen. Maar eerst op mijn rug en dan net iets langer wachten om me om te draaien….

Verbazingwekkend hoe goed dit werkt.

Stap 7 – Slim wakker worden

Dat zou wat zijn… als we slimmer wakker worden dan we naar bed zijn gegaan…. hahaha. Dat bedoelt William natuurlijk niet 🙂

Hier kijkt hij naar hoe je de ochtend beter kunt beginnen. Wat kun je ’s avonds al doen om ’s ochtends rustiger op te staan. En wat hij schrijft over snoozen……. bizar!!

Kalmeer je gedachten en val in slaap

Dit is een bonusboek wat je krijgt. Hierin beschrijft William technieken die je kunt toepassen om je hoofd leeg te maken, zodat je sneller in slaap kunt vallen. Er zitten een paar hele leuke en onverwachte tips bij, die verrassend veel effect blijken te hebben.

Dit boek is een mooie aanvulling op alle praktische tips die hij in de 7 stappen heeft gegeven. Vooral als je dieper in de materie wilt gaan en je resultaten nog verder wilt verbeteren.

Conclusie

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat William naar slapeloosheid kijkt vanuit alle aspecten. Niet alleen het slapen zelf, maar ook hoe je denkt, wat je doet, welke externe factoren een rol spelen, wat voeding met je slaappatroon doet. Het is gewoon een heel compleet boek. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft hij er ook nog extra bonussen bij en een online training.

Voor een product van € 37,- krijg je heel veel waar voor je geld. Daarnaast krijg je ook nog een niet-goed-geld-terug garantie, maar die ga je niet nodig hebben. Al zou je maar een paar tips die William geeft toepassen, dan heb je nog steeds resultaat en zul je zien dat je beter slaapt.

En mocht het toch niet lukken, dan kun je ze altijd mailen. Ze reageren heel snel en willen je ook echt verder helpen.

Perfect Slapen in 7 Stappen

€ 37
9.2

Algehele verzorging

9.5/10

Waar voor je geld

9.0/10

Support

9.0/10

Voordelen

  • Je krijgt de volgende dag meteen een echt boek thuis
  • Er staan tips in die je nergens anders vindt.
  • Ze zijn snel en vriendelijk bij support
  • Het boek leest gemakkelijk
  • De tips zijn zeer bruikbaar

Nadelen

  • Het is vooral zelfstudie, dus je moet echt gemotiveerd zijn
  • Het zijn zoveel tips, dat je ze nooit allemaal kunt toepassen
Categorieën: Slapeloosheid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *